Szelíd Szülő Szeminárium

 Hogyan segíts a gyermekednek hogy a kedvedben járhasson? 


Kiscsoportos kommunikációs és empátiás készségfejlesztés 2-8 éves gyermekek szüleinek öt ülésben


  • Ha tehetetlennek érzed magad, amikor dühöng 
  • Ha tarthatatlan már, hogy a gyerek dirigál
  • Ha már téged is zavar, hogy túl sok a tiltás 
  • Ha eltiltással vagy szeretetmegvonással bünteted, de jobb lenne valami más
  • Ha bánt, amikor látod, hogy fél tőled
  • Ha nem érted, miért viselkedik úgy, ahogy
  • Ha úgy érzed, az anyaság jobban frusztrál, mint amennyi boldogságot ad

A Szelíd Szülő Szeminárium segít, hogy több legyen az örömteli együtt-töltött idő, hogy nyugodtabb és magabiztosabb szülő legyél, hogy büszke legyél az összes gyermeked egyéniségére és ne az számítson mit mond a szomszéd. 

A szituációs gyakorlatok, fejlődés lélektani ismeretek, bevált kommunikációs eszközök gyakorlása és otthoni alkalmazása javítja a kapcsolatodat a gyermekeiddel, minőségivé teszi az együtt töltött időt, és későbbi kapcsolati zavarokat előzhetsz meg ezáltal. 

Az általam gondosan összeállított munkafüzet segítségével nevelési szakemberek (Ginott, Gordon, F.Várkonyi, Faber-Mazlish, Plattner, Ranschburg Jenő) válogatott tanácsait, nevelési eszközeit, kommunikációs praktikáit ismerjük meg és próbáljuk ki.  
A Szeminárium témái az első négy ülésben: a szemkontaktus jelentősége, az értő figyelem és az érzelmek elfogadása, a hiszti jelentése és megelőzése, a düh kifejezésének lehetőségei gyerekeknél és felnőtteknél, az együttműködést bátorító verbális és nonverbális formulák, a korlátok kijelölése és betartása, hasznos és haszontalan büntetések elkülönítése; majd az ötödik alkalmon a tapasztalatok megbeszélése.
 
Ezt mondták, akik már részt vettek:

- " A Szeminárium legfontosabb üzenete, hogy a gyerek egy önálló ember, akinek az érzéseit, tetteit tiszteletben kell tartani. A Szeminárium olyan hely, ahol elmondhatod a problémáidat, kereshetsz rá megoldásokat közösen; egy esély, hogy jobb szülővé, jobb emberré válj! Nem veszíthetsz." U.Adrienn

- "A legfontosabb üzenet számomra, hogy egyenrangúnak kezeljem a gyereket." M.K.


A Szemináriumon tanultak hosszútávú muníciót adnak, hogy magabiztosabb, kompetensebb legyél a szülőségedet érintően. A szülőséggel járó sok bizonytalanság, szorongás és frusztráció egy része legyőzhető, ha teszel érte. A gyerek nem tehet a legtöbb idegesítő dolgáról, de te megteheted, hogy másképp reagálj rá. A Szeminárium segít elválasztani a lényeges és a lényegtelen szempontokat és a gyereknevelés kulcsszavaivá a bizalmat, tiszteletet és empátiát tesszük.


Szelíd Szülő Szeminárium várhatóan 2018 őszén indul. 
Kabai Piroska
Pszichológus 
Szeminárium vezető 

kabaipiroska@szelidszulo.hu