Rólam

2022

Kabai Piroska vagyok, gyermek és ifjúsági klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, avagy gyermek-és szülőpszichológus.

Jelenleg itthon vagyok szülői terepgyakorlaton: a kisfiam három, a kislányom egy, a nagylányom pedig tizennégy éves. Vácon élünk, mozgalmas mozaikcsaládban, ahol teljes létszámban heten vagyunk, plusz a macskák. 

Ezt megelőzően a Budai Gyermekkórházban a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozóban dolgoztam teljes állásban, és az Európa2000 Középiskolában pedig részmunkaidőben.

Munkám részeként gyerekekkel, serdülőkkel és szüleikkel dolgozom a lehetőségeikhez képest jobb alkalmazkodásért, örömtelibb kapcsolatokért, reálisabb énképért. Pszichodiagnosztikai és - terápiás munkám során gyakran szembesülök vele, hogy a szülői érzelmi háttér aktuálisan és hosszútávon is mennyire meghatározza a gyerekek kiegyensúlyozottságát, viselkedésüket, hangulataik változékonyságát.

A Szelíd Szülő Szalonban a célom a megelőzés; az empatikus, elfogadó otthoni légkör megóvhatja a gyerekeket – ehhez szeretnék támpontokat, ismereteket, megértést, tudást, önbizalmat adni írásaimmal és egyéni vagy csoportos találkozásaink alkalmával.

A szülői „skilleket”, jártasságokat nem tanítják sehol, mintha az olyan egyértelmű lenne, pedig nem az – erre sokan rájövünk előbb, vagy utóbb. A saját szüleinktől kapott minta, a kötődési történetünk, az önbecsülésünk, az empátiás készségünk, az érzelmeinkre való rálátásunk mértéke mind befolyásolja a szülőségünket, ezek pedig fejleszthető, tanulható kompetenciák.

2018
Gyerekkorom óta a könyvek rajongója vagyok, szeretem őket fogdosni, szagolgatni, lapozni, nézni, üldögélni mellettük és persze olvasni is. Évről évre egyre több gyermekneveléssel foglalkozó könyv jelenik meg, hogy támogassa, segítse a szülőket, utat mutassanak, megerősítsék a korábbi elképzeléseinket, vagy épp akaratlanul is összezavarjanak. Könyvismertető írásaimmal a választásban igyekszem segíteni.

Anno az önismeret igényével választottam a pszichológia szakot. Azóta tapasztalom, hogy minél többet tud az ember, annál többet nem tud. Ez az út az életünk...

A legtöbbet a világról, lélektanról és önmagamról a gyermekeimtől tanulok.


Kellemes olvasást, remélem találkozunk személyesen is,


Kabai Piroska