Rólam

Kabai Piroska
Kabai Piroska vagyok, gyermek és ifjúsági klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, avagy gyermek-és-szülő pszichológus.

A Budai Gyermekkórházban a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozóban dolgozom teljes állásban, és az Európa2000 Középiskolában pedig részmunkaidőben. Munkám részeként gyerekekkel, serdülőkkel és szüleikkel dolgozom a lehetőségeikhez képest jobb alkalmazkodásért, örömtelibb kapcsolatokért, reálisabb énképért. Pszichodiagnosztikai és - terápiás munkám során gyakran szembesülök vele, hogy a szülői érzelmi háttér aktuálisan és hosszútávon is mennyire meghatározza a gyerekek kiegyensúlyozottságát, viselkedésüket, hangulataik változékonyságát.
A Szelíd Szülő Szalonban a célom a megelőzés; az empatikus, elfogadó otthoni légkör megóvhatja a gyerekeket – ehhez szeretnék támpontokat, ismereteket, megértést, tudást, önbizalmat adni írásaimmal és egyéni vagy csoportos találkozásaink alkalmával.
A szülői „skilleket”, jártasságokat nem tanítják sehol, mintha az olyan egyértelmű lenne, pedig nem az – erre sokan rájövünk előbb vagy utóbb. A saját szüleinktől kapott minta, a kötődési történetünk, az önbecsülésünk, az empátiás készségünk, az érzelmeinkre való rálátásunk mértéke mind befolyásolja a szülőségünket, ezek pedig fejleszthető, tanulható kompetenciák.

Gyerekkorom óta a könyvek rajongója vagyok, szeretem őket fogdosni, szagolgatni, lapozni, nézni, üldögélni mellettük és persze olvasni is. Évről évre egyre több gyermekneveléssel foglalkozó könyv jelenik meg, hogy támogassa, segítse a szülőket, utat mutassanak, megerősítsék a korábbi elképzeléseinket, vagy épp akaratlanul is összezavarjanak. Könyvismertető írásaimmal a választásban igyekszem segíteni.

Anno az önismeret igényével választottam a pszichológia szakot. Azóta tapasztalom, hogy minél többet tud az ember, annál többet nem tud. Ez az út az életünk...

A legtöbbet a világról, lélektanról és önmagamról a kislányomtól tanulok.

Kellemes olvasást, remélem találkozunk személyesen is,                                                                                 Kabai Piroska


Ha valamit megosztanál velem: kabaipiroska@szelidszulo.hu