2013. július 16., kedd

1 + 1 = 3



Nagyon boldog lettem, mikor erre az összefüggésre rájöttem. Lehet, hogy a klasszikus matematika iránt elkötelezett olvasóim felszisszenek most, de remélem, hogy megértik ők is ezt  más gondolatmenetet.
A kulcsszó a kapcsolat. A pluszjel. A jelek összege.
Apa és anya nem csak egy nő és egy férfi, akik ismerik egymást, hanem ők szeretik egymást, ők egy pár, és ez egy új minőség, egy létrejövő harmadik szál, melyben ott vannak mindketten, de már máshogy, egymásra hatva. Mindkettő belead a közösbe valamit önmagából és ez a kapcsolat. Ez a kapcsolat mindenütt ott van, ahol két ember intenzív, figyelmes, élő kapcsolódásban, viszonyban van egymással. Anya és a gyermekei – minddel külön külön. Az óvónéni és a gyerekek – minddel külön más és más. A pszichológus és a kliens. A kapcsolat köztük.
Ami láthatatlan, megfoghatatlan. Mondhatom kommunikációnak is, amelyben nem csak a szavak és mondatok tartoznak, hanem minden: a hangsúlyok, hangszínek, a mimika, a testbeszéd, a csöndek, a tekintet változásai.
A gyerekek nehézségei legtöbbször a kapcsolat sérülését, betegségét jelzik. Minél kisebb a gyermek annál inkább. A nagyon nehéz, rosszul funkcionáló csecsemők szülei ha pszichológushoz fordulnak, akkor legtöbbször baba-mama konzultáción találják magukat, ahol a szakember őket együtt nézi, a kettejük közti kapcsolatot. Ránéz-e a mama a gyermekre, megérinti-e? Elhúzódik-e a gyermek tőle? Reagál-e a vigasztalásra? 
A pszichológus a kapcsolatot igyekszik segíteni, gyógyítani, helyreállítani, foltozni. Egyfelől azzal, hogy figyel, másfelől azzal, hogy ő maga is belép mint szereplő a kapcsolódásokban. Azzal segít, hogy máshogy reagál.
A mamák és a gyermekek közti kapcsolat már a születés előtt elkezdődik. Kezdődik a szülők kapcsolatával – sőt akár a szülők szüleinek a kapcsolatával, de ez már igazán messzire vezet – azzal, ahogy tervezik a kisbabát, vagy a kisbaba váratlanul bukkan fel „köztük”. Hogy mennyire problémás, vagy gondtalan, örömteli a várandósság, majd a szülés. Aztán mennyire tud a babájára hangolódni a mama. Mennyire viseli nehezen vagy könnyen a papa az új családi felállást… És így tovább…
Erről nem könnyű gondolkodni, annyira láthatatlan. Legtöbbször akkor válik láthatóvá, ha valami zavar támad benne. De megpróbálkozhatunk vele akkor is nyomára bukkanni, amikor épp, vagy még nincs köztünk konfliktus. Amikor a gyerek boldog, elégedett mosollyal néz ránk. Amikor ujjait a markunkba csúsztatja. Amikor arcához érintjük az ajkunkat. Amikor együtt dúdolunk el egy mondókát. Mintha a szívünk elé tennénk egy nagyítót. Hogy jobban lássunk vele.