2013. december 31., kedd

Régen frissült a Szalon, hová lett a gazdasszony?

- Nagy a csend a Szelíd Szülő Szalon háza táján. Mi történik ebben a csendben?
- Szívesen mondanám, hogy megújulás, és nem is hazudnék vele hosszútávon, hisz vannak terveim, de jelenleg leginkább pihen a Szalon, új jövőről álmodik.

- Mi történt? Miért ez a pihenő?
- Mikor a Szalont és egyúttal a Szemináriumot elkezdtem, akkor a lányom mellett ez volt az egyetlen elfoglaltságom, ez volt a munkám. Ám tavasztól elkezdtem részidőben dolgozni, nyártól pedig teljes állásban és ez teljesen átrendezte az életem. Új ritmusokat, új szokásokat kellett kialakítani, és ebbe momentán nem fért bele se a Szalon, se a Szeminárium.

- Lehet, hogy abbahagyod, vagy végleg bezárod a Szalont?
- Dehogy. A Szalon nem-titkoltan keresi még magát. Ez összefügg azzal, hogy én elsősorban anyaként és másodsorban szakemberként vágtam ebbe bele, nemhiába kaptam a kritikát, hogy legyek határozottabb. Most teljes mellszélességgel szakemberként, pszichológusként dolgozom, elsősorban gyermekekkel, fiatalokkal és szüleikkel, és napról napra alakulnak, érlelődnek bennem új tapasztalatok.

- Miben más ez a munka, mint, amit a Szalonban vagy a Szemináriumban végeztél?
- Ez jó kérdés. Az a tudás és szemlélet, amit a Szemináriumban átadni szeretnék, (vagy szerettem volna), az itt is szükséges: a figyelem, az együttműködés, a fegyelmezés vagy büntetés olyan témák, amelyek akarva, akaratlan előkerülnek a gyermeknevelés kapcsán. Ám, míg a Szalon inkább megelőzni szerette volna a gondokat és egy gyermekbarát szemléletet képviselni, egy alapvetően rendezett családi elrendezésből kiindulva, – ha úgy tetszik – az „egészséges” családokhoz kívánt szólni, addig a gyermekpszichiátriai rendelőt olyan családok keresik fel, akiknek már van valamilyen panaszuk, gondjuk, nehézségük. Egészen más így a két hangsúly, mások a kérdések. Ez egyáltalán nem össze egyeztethetetlen, sőt, csak nekem kellett és talán kell még idő, amíg megtanulok két csónakban is evezni. Vagy egy csónakban, de két evezővel.

- Milyen terved van az újévre a Szelíd Szülő Szalonnal kapcsolatban?
- Elsőként szeretném valamennyire átrendezni az enteriőrt, frissíteni a tartalmakat. Szeretnék bizonyos témákban rendszeresen írni. Ez a rendszeresség komoly fejlődési terület nekem. Amúgy is, így meg,hogy voltaképp nem szeretnék eladni semmit, igazán nagy kihívás. Nagyon örülnék, ha találnék egy partnert, akinek volna kedve együtt-gondolkodni velem a Szalon jövőjéről, akivel kölcsönösen inspirálhatnánk egymást. Lehet, hogy erről fogok még írni külön is.

- Mi jut eszedbe, amikor a Szalonra gondolsz?
- A lehetőség. Lehetőség egy csomó klassz és fontos dologra, mint például az ismeretterjesztés, a pszichológiai kultúra fejlesztése, az érzelmi intelligencia fogalmának a népszerűsítése... vagy a közösségépítés olyan klassz anyákból, akiknek nem mindegy milyen otthon a hangulat, és hogyan beszélnek a gyerekekkel. Meg bánkódni is szoktam, amikor a Szalonra gondolok, hogy milyen ritkásan kommunikálok az olvasóimmal. Momentán ennyi telik. Érlelődés időszak van.

- Boldog újévet! Kívánom, hogy teljesüljenek az elképzeléseid!
- Köszönöm. Én is kívánok figyelmes, értelmes és derűs újévet mindenkinek!

KM