2015. augusztus 20., csütörtök

A természetes korszakhatár...

A pszichológusok úgy tartják, hogy a várandósság időszaka egy „normatív krízis” periódus, ami azt jelenti, hogy természetesen, az életeseményekkel szinkronban viszonylag hirtelen és relatíve hosszan minden megváltozik, felborul, kibillen a megszokottból. Családi kapcsolataink, a testünk, az önmagunkhoz való viszonyunk, a múltunkról és a jövőnkről való gondolkodásunk, a terhelhetőségünk, a szokásaink jó-része mind megváltoznak. Ez lelkileg igen megterhelő, akkor is, ha a várandós család nagyon várta már ezt az időszakot. A változások olyan intenzívek, hogy voltaképp „csak” megélni lehet, igazán felkészülni nem tudunk.
A testi folyamatok – mamának és babának egyaránt – biológiailag programozottak, a megtermékenyülés után, az embrió, majd a magzat fejlődése minden nőnél és babánál nagyjából ugyanúgy történik. Még sincs két egyforma várandósság, a családi generációs történetek, a babát váró pár és a fogantatás története, a babát illető fantáziáink, az anyaságról való gondolkodásunk át és átszínezi ezt az időszakot, megismételhetetlenül egyedivé teszi a várandós nőket és családokat.

A várandósság lelki gondozása elhanyagolt terület az állami „terhesgondozás” során, holott mennyire szükség lenne rá! Tapasztalatok bizonyítják, hogy a várandósság alatti segítő/terápiás kapcsolat javítja az anyák ráhangolódási képességét, a kötődési potenciált, tisztázza a tudattalan elvárások szövevényét. Az érzéseinket és különösen a nehéz érzéseinket megfogalmazni, empátiára képes másikkal megosztani mindig segít – és különösen fontos, amikor életünk intenzív változások időszakában van, mint amilyen a serdülőkor, az összeköltözés-házasságkötés időszaka, a babavárás, vagy a válás-veszteségek időszaka. A labirintusba veszett, szőnyeg alá söpört érzelmi nehézségek mindig visszaütnek később, kapcsolati problémákban vagy testi betegségekben.

Várandósként sokszor jó más várandósokkal együtt lenni, érezni, tudni, látni, hogy nem vagyunk egyedül ebben a testi torzulásban, ebben a hihetetlen realitásban, hogy egy másik lény növekszik a testünkben.

Régóta érlelődő tervemet valósítom meg azzal, hogy ingyenes Várandós Beszélgető Csoportot indítok a Budai Gyermekkórházban.
További információkért írj a kabaipiroska@szelidszulo.hu email címre