2015. augusztus 28., péntek

Jó, jó búJÓcska...

Nyáron több kisebb, három év alatti kicsivel találkoztam, kisfiúkkal és kislányokkal, akik kivétel nélkül imádták a kukucs-játékot. Akár csak a szememet eltakartam a kezemmel, vagy egy nem-túl-nagy tárggyal, aztán kinéztem a babára mellette, felette, alatta – széles mosoly, kacagás lett a jutalmam, de minimum intenzív figyelem.
A bújócska is igen népszerű, amikor már a gyerek elbújik – legalább a feje – és meg kell őt keresni. A három négyévesek szólnak is, segítenek, nem nem az ágy alatt vagyok, - rikkantja a függöny...
Az öt-hat évesek már nem szólnak és már egymással is bújócskáznak, ami máshogy izgalmas, mint anyáékkal. 
Az elbújás egyes teoretikusok szerint ösztön, párja a megmutatkozás, amit gyerekeknél szintén gyakran láthatunk, amikor két egyszerű bohóckodó mozdulattal már „fellép”, előadást tart.

Az elbújás, - vagy akár kistesója az eltakarva levés - sok jelentésű, nagy jelentőségű játék, és ezáltal fontos fejlődési, átdolgozási lehetőséget kínál gyereknek, szülőnek, szakembereknek egyaránt.
Amikor a gyerek – mondjuk - a függöny mögé bújik és egyfelől kilóg alul lába, másfelől pontosan hallja a szülőjét, aki keresi, merre lépked, hol keresi, főleg ha a szülő kommentálja is mozdulatait, hol van ez a manógyerek, talán a fotel alatt, nem, akkor talán a ruhásszekrényben..., nem, - eközben (a gyerek ott, a függöny mögött) sok érzelmet átélhet, izgatottságot, türelmetlenséget, örömet, várakozást. A gyereknek az az elvárása, hogy megtalálják és örüljenek neki. A kölcsönös örömteli találkozás az otthoni bújócska lényege, sokadjára is. „Találj meg és örülj nekem!” - üzeni játékával, mert ezt átélni az én építőköve. Az elbújásban a boldog megtalálás-megtaláltság a fő motívum; az a gyerek, akit következetesen nem szívesen keresnek, nem örömmel találnak meg, nem fog bújócskát játszani, talán játszani sem nagyon fog.
Az első elbújásunk és legjelentősebb találkozásunk a magzati kor és utána a szülés-születés. Ennek a rendkívüli folyamatnak a kisebb nagyobb sérüléseit, örömeit ismétlik, gyógyítják a gyerekek, öntudatlanul újra és újra; minden gyerek, mindig, mindenhol a világon. A nehezebb születések utáni években kifejezetten terápiás hatású lehet a bújócska; lelki fejlődésükben elakadt nagyobb gyerekek is vissza vissza térhetnek az „anyaméhbe”, épített sátrakba, bunkerekbe, kuckókba elbújva. Sokszor nehéz kibújni, megszületni újra, több idő kell hozzá...

A legtöbb szülő ráérez erre, különösen amikor tapasztalja, hogy mennyire igényli a gyerek ezt a játékot és aztán mennyire boldog, amikor megtaláltatik. Mindeközben pedig a szülő is ajándékot kap: a gyerek örömét őfelé, a felé áradó szeretetet. Ez a kölcsönös adok-kapok mint egyfajta közös orgazmus járja át a feleket.

Az elbújás ösztönének felnőtt(ebb) korban a rejtőzködés felel meg. Akiket talán nem találtak elég sokszor kellő örömmel, akiket akarva-akaratlan megszégyenítettek gyerekként, akik zártan, szerényen, sokszor önként vállalt magányban élnek és lelkük mélyén – tudattalanul – még mindig arra várnak, hogy megtalálják, szeressék, elismerjék őket, úgy ahogy vannak.

Ahogyan Ti a  gyerekeiteket: nevetve, átölelve, teljes szívvel szeretgetve...